Get the Flash Player to see the slideshow.

Assertion, bautasten og hårdt arbejde…

Det er nu søndag i en af de hurtigste og mest lærerige uger jeg længe har haft, når lige jeg udelader skiferien… Tirsdag kørte jeg mod Jægerspris uden en helt masse forventninger til det kursusforløb jeg skulle starte på.  Personlig power og gennemslagskraft lyder jo lidt popsmart, men dækker meget godt det forløb jeg oplevede..

Klokken var sent tirsdag aften inden navigationen fortalte mig, at jeg var fremme ved målet – Bautahøj Kuruscenter. De sidste mange kilometer havde jeg kørt i totalt mørke, det blæste og småregnede lidt, og jeg fandt mig langt ude på landet, langt mere end jeg troede man kunne være på Sjælland. En lidt uhyggeligt udseende portier viste mig på et kort, hvor jeg skulle bo. Ned af lange mørke gange, op af trapper, der var mange ligheder med “ondskabens hotel“, jeg manglede bare Jack Nicholson til at skræmme livet af mig..

Jeg har det bedst hvis jeg kan udvise “rettidig omhu” som den gamle hr. Møller fra Mærsk ville have sagt, så istedet for at komme blæsende samme dag kurset skal begynde, og stresse afsted fra morgenen, så tager jeg afsted aftenen før, så jeg kan være udhvilet og frisk.

Værelset var måske ikke af det nyeste, men der var masser af plads, og senere fandt jeg så ud af, at det kaldes “tårnværelset” og havde stor status blandt underviserne..

Tårnværelset
Tårnværelset med egen balkon

Efter en dejlig lang nattesøvn, var det også et helt andet syn for sagen jeg fik. Det kolde blæsende og regnfulde vejr, var erstattet af stilhed og solskin, og det viste sig, at jeg havde første parket til en ganske god udsigt.

Udsigten fra balkonen
Udsigten fra balkonen er jo næsten malerisk

Jeg tror det var Isefjorden der blinkede mig i møde, ganske betagende og en rigtig god start på dagen. Jeg gik og tullede lidt rundt inden vi skulle mødes i plenum kl. 10. Det var en meget blandet og broget skare der mødte mig. Alle lidt forsigtige og høflige, vi så hinanden lidt an.. Der var to undervisere som kaldte os til orden, den ene psykolog, og den anden psykoterapeut/coach. Vi fik lidt fortalt om kurset, og hvad vi havde i udsigt. Alle havde hjemmefra forberedt en præsentation omkring sig selv, og det viste sig, at jeg ikke var alene om at sætte meget lidt pris på at stille mig op foran en totalt ukendt tilhørerskare, og fortælle om hvem jeg var. Svedeture og tunnelsyn er meget passende for, hvordan jeg føler den slags udfordringer, det viste sig senere hen, at det kun var én af en række grænseoverskridende oplevelser for mig, men det var jo også derfor jeg var der….

Resten af dagen gik med at lære hinanden at kende, undervisningen var begrænset til de oplæg der var før hver øvelse. Hele tiden blev vi flyttet ud af de tryghedszoner man automatisk forsøger at opbygge. Der var ikke borde i lokalet, kun stole, og hver gang man satte sig ned var det ved et nyt sted, hver gang en opgave skulle løses, var det med et nyt ansigt. Der var mentalt hårdt hele tiden, at skulle forholde sig til ny lærdom samtidigt med, at jeg skulle lære nye mennesker at kende, nye situationer og hele tiden nye udfordringer. 

Dagen blev brugt som optakt til næste dags emne – Assertion (aktiv lytning). Vi kom ind på fordomme, forvrængninger og generaliseringer, alt sammen filtre vi hver især bruger for at kunne håndtere alle de indtryk vi får. Min verden og min opfattelse af verden, er helt sikkert meget forskelligt fra min modparts, og på den baggrund er det svært at kommunikere på en måde som skaber en fælles løsning.

Stendysse ved Bautahøj
Stendysse ved Bautahøj

Ind imellem havde vi et kort frirum til at summe over alle de ting der skete med os og omkring undervisningen, men det var nu også nødvendigt, når undervisningen hver dag foregik 10 – 12 timer. Jeg er typen der bedst får hovede og hale på mine tanker ved at gøre noget andet end at tænke, så jeg gik nogle ture i områder, selvfølgelig med mit kamera som undskyldning…. Dag  et afsluttedes efter aftensmaden i restauranten, den fejlede bestemt ikke noget, og var helt i tråd med både morgenmåltid og middagsmaden. Især kagebordet var imponerende, ind imellem måtte jeg gå flere gange for at få dækket mit begær efter at prøve det hele. Og selv om det appellerede til at jeg skulle tage en tur i løbeskoene, så nåede jeg aldrig så langt, tiden var ikke dertil… Istedet blev det til nogle ture i poolen tidligt morgen og sen aften inden sengetid.

Dag 2 startede med en kort opsumering af den foregående dag inden vi kastede os over “Assertion” og en dybere bevidstliggørelse af denne adfærd og hvordan den kan bruges effektivt og positivt i hverdagen.

Aassertiv adfærd defineres som:

At kunne og turde udtrykke sine følelser, meninger og behov klart, utvetydigt og ærligt, og med respekt for sig selv og for den anden.

Det lyder jo meget simpelt, og er det egentlig også, men det er straks langt sværere at få det ind på rygraden og bruge det aktivt… Assertiv adfærd er kun én af tre adfærdstyper som vi alle benytter i forskellige situationer. 

De tre adfærdstyper er:

Submissiv: Betyder at give efter, underkaste sig andres vilje og beslutninger, og at undertrykke sig selv. Som person opgiver og nedgør man egne rettigheder, men viser respekt og hensyn for den andens rettigheder. Det er en selvundertrykkende adfærd.

Aggressiv: Vetyder at være udfordrende og angribende. Den aggressive opfatter konflikt og ueninghed som et personligt opgør, og gør alt for at vinde den magtkamp. Som person fastholder man egne rettigheder og nedgør den andens rettigheder. Det er en undertrykkende adfærd.

Assertiv: Betyder at være ved sig selv, at respektere egne følelser, meninger og behov, og at have mod til at udtrykke dem klart og synligt for andre. Som person fastholder man egne rettigheder, og viser respekt og hensyn for den andens rettigheder.. Det er en fri og ligeværdig adfærd uden undertrykkelse.

Vi anvender alle tre adfærdstyper i vores måde at kommunikere på, dog er der altid en af adfærdstyperne der er stærkest. For de fleste af os i undervisningen, var det temmeligt klart og bestemt også overraskende, hvilken adfærdstype vi hver især benyttede.

Det at være assertiv kræver selvværd, og de andre adfærdstyper skaber ikke dette, så det kan lidt være skruen uden ende. Derfor kan det være en stor overvindelse, at udvise assertiv adfærd i sin kommunikation. Resultatet er dog altid næsten positivt, og skaber dermed en større grad af selvværd, men det at tage det første skridt mod denne adfærdsændring kan være stor.  Vi brugte resten af dagen på at øve os i adfærden, enten i grupper, eller i 1:1 kommunikation, og igen var det hele tiden med nye ansigter, og nye opgaver. Det første store skridt mod assertiv adfærd er svært, og derfor kom coaching ind som et begreb også. Vi lærte teknikker til at belyse de problemer som gav os mindreværdsfølelser, hvordan de så ud for andre, og hvordan en ændring kunne skabe et bedre resultat.

Definitionen på coaching er:

Coaching er at åbne for et menneskes potientiale til at maksimere sine egne præstationer. Det er at hjælpe mennesker til at lære, frem for at undervise dem. Coaching sigter mod at forøge kompetencen og indlæringen hos andre.

Resultatet på denne dag blev, at vi overfor en gruppe beskrev en af de problemstillinger vi hver især havde problemer med at håndtere i vort liv. Gruppen gik så aktivt ind i processen med at ændre adfærden vha. coaching, dvs. vi hjalp hinanden til at finde svarene på de problemer vi havde beskrevet. Det var en meget spændende og berigende oplevelser for os alle. Og jeg tror samtlige fik en stor ahá oplevelse ud af dagens øvelser.

Der er også forår hos myrene, boet skal ryddes op efter vinteren..
Travlhed hos myrene, det er blevet forår

Ind imellem det stramme program var der heldigvis også plads til at få lidt luft til hovedet. De fleste benyttede det gode vejr til at gå en tur i området og på naturen som er ganske køn. Jeg fik taget et par billeder undervejs, men var lidt fraværende og gik og tyggede lidt på dagens opdagelser og oplevelser, jeg nød i den grad det jeg var vidne til og medskyldig i…

Fyrresvamp på tæt hold
Fyrresvamp på tæt hold

Dag 3 var en opsumering på de foregående 2 dage, underviserne havde placeret os i to netværksgrupper udfra det de havde observeret undervejs. Formiddagen blev brugt til at bygge grundlaget op omkring grupperne, samt at få arrangeret de praktiske detaljer mht. at mødes. Vi skulle planlægge 5 møder som skulle falde i hak med undervisningen, og de resterende 4 undervisningsforløb.  Det var nærmest lidt vemodigt at afslutte de tre dages forløb, vi var alle kommet tættere på hinanden, og nu spredtes vi igen for alle vinde.. Sidst på eftermiddagen startede jeg bilen og vendte snuden mod Nordjylland igen, træt og brugt efter hårde dage… 

På vejen hjem fandt jeg ud af, at politiet i Nordjylland nu også er begyndt at køre i en sort Golf med alufælge og tonede ruder. Det lignede faktisk lidt en sprælsk Brian bil, indtil han satte blinkene til som var gemt i bagruden og blinklysene, han stoppede en polo som kørte lige foran mig. Beskidte tricks synes jeg… Der var intet ved bilen som indikerede, at det var betjent luskepeter der var på jagt. Lad det være en advarsel til alle frihedselskende derude :-)

Det har på alle måder været fantastisk uge, jeg startede ugen med den årlige udviklingssamtale, som er en status på året der er gået, og planlægning af året der kommer. Jeg gik derfra med røde kinder og en rigtig god fornemmelse i maven… Et eller andet havde jeg gjort rigtigt. Tirdagen fortsatte som mandagen sluttede, i min postkasse herhjemme,  lå der et brev fra min arbejdsgiver, med en erkendtlighed for særlig indsats i året der er gået… Et eller andet har jeg gjort rigtigt, og hvor er det dejligt at blive anerkendt for det job jeg har udført. Prikken over i’et var så de tre dage på Bautahøj Kursuscenter, hvor jeg følte at have fået styr på en masse jeg har tumlet med i lang tid..

Related Posts with Thumbnails

Om Forfatteren

Lidt af det hele, og mest af alt... Jeg er som du kan se af mine indlæg, et tænkende menneske, nyder at leve og være til på godt og ondt. Jeg reflekterer meget over de ting der sker i mit liv, og har brug for at udtrykke mine tanker. Hjemmesiden hér er mit værktøj til dette formål.

Send En KommentarDu kan bruge disse XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>