Get the Flash Player to see the slideshow.

Middelalderlige dage på slottet…

Der kan siges meget om vejret i øjeblikket, men intet af det kan ændre på, at det er lidt op og ned – mest ned.  Jeg er glad for at jeg ikke er startet på min ferie endnu, det ville være trist at gå rundt i efterårslignende vejr med solskærm og badebukser.. Heldigvis er det ikke kun af det dårlige med den slags vejr, den megen rusk og regn giver et godt havørredfiskeri i åerne, og jeg har brugt enhver ledig aften ved Lindenborg Å den seneste uge, i håbet om endnu en flot fisk, men læs meget mere om det på min anden hjemmeside (http://webfisker.dk/) som jeg har tiltænkt, at skulle være min dagbog ud i lystfiskeriet fremover…

Ellers har det været en uge på det jævne uden sindsoprivende oplevelser overhovedet. Danmark er gået på ferie, og det hele står lidt stille.. Jeg går og skumler lidt over mine fliser i haven, de burde lægges om, det ville pynte gevaldigt, men det er et kæmpe arbejde, og jeg er ikke helt sikker på jeg vil bruge min ferie på den slags… Jeg ved dog også, at når sådan en tanke får grobund i mig, så helmer jeg ikke før det er udført…pis… Der er vel ikke andet for, end at få fat i et par kubikmeter sand, og så komme i gang med at rette af….

Ugens højdepunkt har uden tvivl været middelalderdageneVoergaard slot. Et arrangement der løber af stabelen hvert år, 9 dage med middelalder stemning på slottet, det hele gennemført ned til mindste detalje… Voergaard slot har en fantastisk spændende historie synes jeg, og jeg har været på rundvisning der en del gange efterhånden, herligt når historien kommer så tæt på.. Jeg kendte ikke slottet før mine forældre købte gård i nærheden for en del år  siden, det gør de færreste, men det er helt klart et besøg værd. Hele slottet er fyldt med kunstskatte fra det meste af verden, som Oberbech Clausen havde med hjem fra sit ophold i det franske..

Voergaard slot - en perle i det nordjyske
Voergaard slot

Slottet eller herregården som det jo er, er hvert år vært for middelalder dagene. En uges  gøjl og gejl, skuespil og voldsomme kampe mellem riderne. Vi er kommet deroppe fast de sidste 5 år, og hvert år vokser setup’et, og der er i øjeblikket flere hundrede deltagere.

Ridder showoff - kløv et kålhovede
En ridder dræber et kålhovede i farten..

Jeg har lidt på fornemmelsen, at de deltagende brænder for den livsstil det er at leve på den måde, maden, tøjet og teltene, hele livsstilen omkring riddere, møer og skidtfolk. På sin vis kunne det være sjovt, at prøve og leve på den måde, sove i lammeskind på halm, lave mad på åbent ildsted. Jeg er dog ikke sikker på charmen er helt den samme, når de rammes af den danske sommer med vind og regn..

Vi var ikke mere end lige ankommet, inden det første skuespil udspillede sig for øjnene af os, en ung knægt stjal en pølse og blev jagtet i hele området af vrede mænd. Fanget blev han selvfølgelig, og diskussionen gik på om man skulle hugge hænderne af den lille tyv, eller han skulle en tur i fangekælderen. Heldigt for drengen, så røg han i fangekælderen med begge hænder i behold..

Rakkerpak og tyveknægte
Rakkerpak og tyveknægte

En stor del af området er fyldt af små boder, hvor der sælges alt muligt fra tiden. Det hele er lavet fra bunden, og der findes en helt række forskellige smedier, én laver synåle, og en anden hestesko og knive, meget fascinerende at se dem arbejde i glødende jern..

I et hjørne står en kæmpestor “blide“, bygget helt som dengang, og selvfølgelig fuld funktionsdygtig… Jeg tror enhver dreng har drømt om at lege med sådan én. Ejeren af den har i hvertfald, og hvad mere nærliggende end at bygge den selv..

Der skydes med blide
Bliden skydes af…

Og han var jo selvfølgelig også vældig opsat på at få skudt den af, så den gjorde han nogle gange hver time. Kurven blev ladt med træstubbe som kan flyde, og de blev så skudt langt ud i voldgraven. Imponerende at se..

Træstubben rammer voldgraven langt ude.
Nedslag fra bliden

Der er en masse små arrangementer for børnene også, skolegang på den gammeldags måde med fadervor i den ene hånd, og et ris i den anden hånd, begge dele blev brugt i rigeligt mål. Forskellige små spil, og de allesteds værende klovne og spillemænd.

Spil fra middelalderen
Spil fra middelalderen

Maden der sælges og serveres er selvfølgelig også fra tiden, og er man ikke til stegt sild med mjød, så er det altid godt at medbringe sin egen mad, men ellers kan der købes alt fra honningkager til arme knægte. Vi valgte at få en rundvisning på slottet, det er ikke en del af middelalderdagene og skal betales særskilt, men er alle pengene værd.

Riddersalen er fra 1600 tallet
Riddersalen på Voergaard

Rundvisningen tager en lille times tid, og dækker fra kælder til loft i slottet. Vi brugte det meste af dagen på at gå rundt deroppe, og kunne sagtens bruge en dage mere på at få det hele med.

En hel dag i middelalderen er trættende..
Træt efter en lang dag…

Jeg er endnu engang ved at læse “Det skal mærkes at vi lever“. Jeg ved ikke hvorfor, men den bog er altid aktuel for mig, der er altid et eller andet der fanger mit øje fordi mig sind er fuld af det.. Denne gang faldt jeg over et citat. “Døren til lykken åbnes udad“, forstået på den måde, at ligegyldig hvor hårdt jeg kæmper, så kan jeg ikke tvinge mig til lykken, jeg er nød til at vente på at den åbner sig for mig. Jeg har aldrig betragtet lykke som en statisk sinds tilstand, hvor jeg bare går rundt og smiler af alt og alle, men jeg kan godt huske hvordan det var, at gå rundt og lede efter lykken rundt om det næste hjørne, hele tiden på vej et nyt sted, hvor der måtte være bedre end der hvor jeg var, hvor ikke alt andet udenfor mig, var skyld i en manglende følelse af lykke. Hele tiden en stræben efter andre forventninger og det jeg troede måtte være lykken. Succes for enhver pris udadtil, mens succes’en ikke var så synlig indadtil.

Jeg gik nogle år på den måde, faktisk en stor del af mit liv levede jeg på andres forventninger til det at være lykkelig, og jeg ser at andre også har de egenskaber.. Jeg kender mennesker og par som i den grad har så travlt med at realisere sig, uddannelse, job, børn og materialistisk velstand. Helst det hele på en gang, så slipper de i det mindste for at stoppe op og mærke efter hvorfor de egentlig ikke trives særlig godt.

Jeg ved ikke om der er mennesker der gennemføre en livsstil i stadig flytten fokus uden at stoppe op, men det må være et stressende liv, og ballonen må på et eller andet tidspunkt revne, ingen kan leve et liv uden at miste. For mig var det en stor krise dengang at miste mit job, det var min identitet, hvor skulle jeg nu bruge al den tid jeg havde i overskud. Og med al for megen tid til overs, så var det jo uundgåeligt, at jeg skulle komme til at mærke, at jeg slet ikke trivedes i det liv jeg havde, jeg var i den grad ulykkelig i det liv jeg levede, men jeg havde ikke tid til at mærke det tidligere – jeg kørte på autopilot.

Ulykke er modsætningen til lykken, og begge følelser kan ikke mærkes når jeg lever et liv i fart, uden at stoppe op og være til stede nu og her. Det var min lærestreg, hvorfor bruge et helt liv på at leve for noget nyt som endnu ikke var sket, hele tiden bruge min energi på horisonten, når jeg bare kunne nøjes med at kigge ned der hvor jeg nu var, og være til stede lige der.

Lykke er ikke udtryk for status, materiel fremgang eller powershopping, men er alene et udtryk og en følelse for et nærvær lige-nu-og-her, hvor jeg kan mærke den korte følelse af glæde et øjeblik kan give mig, på samme måde som jeg kan mærke smerten og ulykken i et andet øjeblik – det ene ikke uden det andet. Ingen lever et helt liv i lykke, ulykken skal også være der i modsætningen, jeg skal kende begge yderligheder for at leve fuldt…

Mange mennesker forsømmer den lille lykke, mens de forgæves venter på den store.- Pearl S. Buck

Sagt om lykke:  En  killing jagede sin egen hale, mens en ældre kat så på. - Jeg har hørt, at lykken findes i min halespids, og jeg vil fange den, så jeg altid kan være lykkelig, pustede killingen, da den måtte hvile sig lidt. Den gamle kat nikkede. - Det har jeg også hørt. Men jeg har efterhånden indset, at hvis jeg lader være at bruge kræfter på at fange den, så kan jeg slappe meget bedre af. For jeg ved jo, at min halespids følger mig ligegyldigt, hvor jeg går.

Et lys i nærvær...
Nærvær i nærhed…

Jeg kan ikke tvinge lykken frem i de ting jeg gør, men jeg kan stoppe op mærke følelsen når den rammer mig flygtigt.

Related Posts with Thumbnails

Om Forfatteren

Lidt af det hele, og mest af alt... Jeg er som du kan se af mine indlæg, et tænkende menneske, nyder at leve og være til på godt og ondt. Jeg reflekterer meget over de ting der sker i mit liv, og har brug for at udtrykke mine tanker. Hjemmesiden hér er mit værktøj til dette formål.

Send En KommentarDu kan bruge disse XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>