Get the Flash Player to see the slideshow.

Ålekrage eller satan’s skarv…

Efter en herlig tur med Martin til Århus igår med høj sol og glade mennesker, har jeg nydt en stille og rolig formiddag uden anden dagsorden end at hygge med kaffe, røg og dagens avis.

En af artiklerne i avisen er om Skarven som de fleste har en mening om, og især er uenige om.. Jeg er storforbruger af naturen, og ses ofte i enden af en fluestang. Derfor har også jeg en holdning til fuglen som i den grad sætter sindene i kog.

Lidt fakta: I 1876 ansås Skarven for uddød i Danmark, og vendte først retur i 1938. Siden 1980 har der været en EU fredning af fuglen, og antallet er eksploderet. I år 2000 fandtes der 43000 reder i Danmark. Skarven æder 300 – 400 gr. fisk om dagen. I Limfjorden anslås det, at Skarven æder 80% af skrubbe ynglen.

Når jeg tænker tilbage på det fiskeri vi havde i Limfjorden og vandløbene for 15 år siden, så er det jo næsten deprimerende, at tænke på hvordan det er i dag. Forårsfiskeriet i vandløbene er fuldstændigt forsvundet fordi fisken er forsvundet, fjorden er i dag tom for alt andet end krabber og fisk som vandrer. Torsken er væk, fladfiskene er væk og ålen er væk.

Det er derfor med undren jeg ser DOF og DN (Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening) have ønsker om yderligere beskyttelse af fuglen som efterlader fiskevandende døde. Hvilke interesser er det der plejes i den forbindelse? Skarven er en sky fugl som absolut ikke har nogen rekreativ værdi, den har muligvis en værdi som føde for de Kongeørne der holder til omkring deres kolonier.

Ulemperne ved fuglens tilstedeværelse er til at få øje på…

50% af laksens yngel fra Skernå tages af Skarven. Laksen er i særklasse fredet i Danmark…

Limfjorden er fisketom og dermed også tom for de mennesker der havde udbytte af fiskeriet- erhversfiskere, fritidsfiskere og lystfiskerne..

Sådanne eksempler er der nok af, jeg syntes det er tragisk, at interesse organisationer med stor politisk indflydelse såsom DOF og DN, så ensidigt arbejder for egne interesser uden skelen til, hvilke ulemper der er for andre.

Med samme arrogance kunne jeg jo foreslå, at Skarven i stor stil fjernes fra Danmark, den har ikke nogen nytteværdi, og ødelægger meget for mange. Der vil jo nok smutte et par kongeørne på den konto, men de er alligevel så sky, at de sjældent ses.

Der er bestemt ingen grund til at frede Skarven i Danmark, find en fornuftig balance, hvor både mennesker og fugle kan have glæde af naturen..

Lidt aktiv har jeg været i dag, havemøblerne har fået en tur med brun sæbe og salmiakspiritus, så nu er de rene til en gang olie inden de skal tages i brug.

I dag blev også dagen, hvor jeg efter 8 dages pause kom i gang med løbetræningen igen. Jeg fik løbet mine 8km på nogenlunde samme tid som inden jeg blev syg, men mine ben er meget tunge lige nu. Det er skønt at løbe i det gode vejr vi har haft de sidste dage, en t-shirt og lange bukser er nok til at holde varmen.

Jeg har lige fået at vide, at fårene på marken her lige ved siden af har fået lam i morges, så jeg smutter lige forbi med kameraet..

Sjovt med får, de var 7 helt nye lam, født den samme dag af 3 forskellige “mødre”. Det er da synkron fødning der vil noget :-) Søde var de, men havde ikke specielt megen lyst til at blive foreviget..

Det ene får har vidst et forklaringsproblem overfor vædderen… Det ene lam hvidt som både moderen og faderen, men det andet helt sort som hverken moderen eller faderen :-)

Både FCK og FC Muuh (midtjylland) har sat point til i superligaen denne weekend, så det er helt op til AaB i morgen, at skabe sig yderligere forspring. De plejer at have et godt tag på Esbjerg, så mon ikke det går…

Related Posts with Thumbnails

Om Forfatteren

Lidt af det hele, og mest af alt... Jeg er som du kan se af mine indlæg, et tænkende menneske, nyder at leve og være til på godt og ondt. Jeg reflekterer meget over de ting der sker i mit liv, og har brug for at udtrykke mine tanker. Hjemmesiden hér er mit værktøj til dette formål.

2 Svar til “ Ålekrage eller satan’s skarv… ”

  1. hej! Jeg kom tilfældigt ind på din hjemmeside, fordi jeg også er vild med at fotografere, så søgte fotos på: skarv – da jeg lige havde fotograferet een i Faaborg Havn. Jeg er heller ikke vild med den fugl i øvrigt :-) Jeg vil foretrække, at den holder sig væk, så havørnene kan fiske så meget de har lyst til i søerne hér på Sydfyn :-) Flot hjemmeside! Ville ønske jeg kunne lave en, der var lige så flot sat op. Kan vældig godt lide dine fotos – jeg var jo lige nødt til kigge…Hej fra Lene

  2. Sig til hvis du kommer forbi Faaborg….så skal jeg gerne gerne guide…hvis du til gengæld vil lære fra dig med fluefiskeri:-)

Send En KommentarDu kan bruge disse XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>