Get the Flash Player to see the slideshow.

Frygten for frygt for livet..

Sikke da et møjvejr at skulle gå ind i sit 42′ende år med, det er jo lige oppe over… Sidste år ved denne tid, var jeg på Grønland i langt bedre vejr end det vi har i Danmark i øjeblikket…

Jeg sad på mit job i går, så regnen hamre ned med det resultat, at en viadukt under en vej, stod under vand lige udenfor… Hvad jeg ikke havde set var, at en ældre mand havde forsøgt at forcere viaduktet i sin elektriske kørestol – ikke godt! Der sad han midt i det hele og kunne blot se på at vandet steg op til brystet af ham. Heldigvis blev han reddet af to cyklister der tilfældigvis kom til.. Manden tog ingen skade, men der er nok ikke megen gnist i kørestolen lige nu…

Enkelte lyspunkter er der dog i den danske sommer, jeg smed en stor håndfuld solsikke kerner som fuglene egentlig skulle have haft, i mit højbed i vinters. Frøene har nu forvandlet sig til en flok af store gule solsikker med nærmest en vulgær gul farve som dækker hele bedet, til både min og Josefines store fornøjelse..


Smukke er de

Jeg er begyndt at tage kørekort til motorcykel, det hører sig til når man er over de 40.. Den slags overspringshandlinger forhindrer erkendelsen af, at jeg er blevet ældre og ikke af fysik hører til blandt de unge. Lidt ligesom at springe i faldskærm eller få lavet tatoveringer, måske en ung kvinde også har den effekt, det skal være usagt… Kan man ikke holde sig ung fysisk, så er overspringshandlinger vigtige, så den mentale del ihvertfald holder sig ung..

Det er lidt en prøvelse igen at skulle sidde på skolebænken i et teorilokale… Ord som vejens standard, forløb og udstyr bliver brugt i et væk. Der er sket meget siden jeg for 23 år siden sad der sidste gang… Dengang var det modelbiler og paptavler, nu kører det hele på pc…

Min mor er temmeligvis meget kritisk og frygtsom over min utilstedelige uansvarlighed, og er helt sikker på jeg kører galt og slår mig ihjel… Hun har selv kørt motorcykel tilbage i sin ungdom, men det er selvfølgelig noget helt andet og kan ikke sammenlignes, jeg har svært ved at se forskellen….

Jeg tænkte at nedenstående video kan hjælpe hende lidt med at se, at nutidens motorcykler faktisk er nærmest selvkørende, og slet ikke er farlige…

Min mors første indskydelse var frygten for alle de ting der nu kan gå galt på sådan en dødsmaskine, og det er en naturlig reaktion for os mennesker… Frygt er en underlig størrelse, den er så selvbekræftende og ødelæggende for nyt, at man måske burde tage lidt mere hånd om den, og forsøge at påvirke i en anden retning… Frygten for at noget skulle gå galt, forsøger at hindre mig i at udføre min lyst til at køre motorcykel. Får den frygt overtaget, så hindrer det det mig i at opleve alle de gode oplevelser jeg kan hente ud af, at prøve min lyst af. Lader jeg være, så bekræfter den bare det farlige i at gøre det… Ved at lade være, så mister jeg også muligheden for at fortryde, at fortryde opfattes ofte som negativt, men sådan ser jeg det ikke. Hellere prøve og finde ud af det var en fejl, end lade være og ende op med status quo og intet at have fået ud af det, andet end frygten…

Søren Kierkegaard den herlige gut! Har sat fotrydelse på en spids, han siger: ”Hvis du gifter dig, vil du fortryde det. Hvis du ikke gifter dig, vil du også fortryde det. Hvad enten du altså gifter dig eller ej, du vil fortryde begge dele.”

Ergo ligegyldig hvad, så kommer du til at fortryde din handling eller mangel på samme… Udlever jeg ikke min drøm om at køre motorcykel, så vil jeg fortryde at jeg ikke gjorde det, og omvendt så kan jeg komme til at fortryde, at jeg gjorde det… Livet består af valg, at vælge er at leve, det er der alle oplevelserne og min egen udvikling findes…

Frygt er lidt et tema i mit liv lige nu, blandt de mennesker jeg møder, så oplever jeg ofte en adfærd som er styret af frygt… Frygten for at fejle, frygten for at miste eller frygten for frygten om man så kan sige.. Af hensyn til frygten lader vi være med at foretage nogle valg med det resultat, at vi bliver handlingslammede.. Jeg har mødt mennesker som egentlig gerne vil gøre noget andet med deres liv, et nyt forhold, et nyt job eller noget helt tredje, alene ud fra ønsket om at tilføre ny kvalitet til deres liv…


Blomsten frygter ikke, den gør bare uden tanke for
at den kan tørre ud, og ender derfor op som noget smukt..

Det er lettere at forholde sig til andres adfærd end sin egen, men at se den i andre kan også betyde, at jeg får øje på den i mig selv, og jeg kan dermed håndtere den adfærd…

Seneste eksempel var en kvinde som havde rygsækken fuld af dårlige oplevelser omkring parforhold og partner, et eller andet sted havde hun stadig en drøm om familie og forhold, derfor søgte hun forholdet for at realisere sin drøm. Intet kunne være mere rigtigt, men allerede inden hun kom dertil, havde tankerne omkring hvad der kunne gå galt taget over, hun søgte langt mere at blive bekræftet i sine erfaringer eller fordomme som jeg kalder dem, end forsøge at møde det andet menneske med åbne arme og et åbent sind.. Ingen er perfekte og leder du, skal du også nok finde bekræftelse i det du søger… Resultatet er jo næsten givet, frygten blev bekræftet og de oplevelser der kunne have været, blev skubbet til side i bekræftelsen, og hun sidder i dag langt værre end da hun gik ind i det… Ikke nok med at hun stadig sidder tilbage med ønsket om en partner og familie – status quo, så sidder hun nu også med dobbelt så mange fordomme i, at det ikke kan lade sig gøre… Verden består fejlbarlige mennesker, og hun har nu mødt endnu et af dem, det er en vigtig grund til at gemme sig i kendte og trygge oplevelser…

Jeg kender andre som stadig mange år efter en skilsmisse, sidder tilbage med kun et ønske, et ønske om at genoptage det liv med familie som de har sagt farvel til. De sidder tilbage og lader livet drive forbi, istedet for at konfrontere frygten, gøre noget andet, prøve noget nyt, lære sig selv at kende på en anden måde.. De har én gang vist, at ægteskab ikke var det rigtige, nu vil de så forsøge igen udfra en betragtning om, at det nok er bedre den her gang når partneren er en anden, men scenariet er helt det samme, de har ikke flyttet sig… Ikke at der er noget galt i at forsøge igen, men der går en helt masse spildte år med at søge netop det de kom fra.. I stedet kunne de jo prøve at gøre noget andet, leve livet på et andet sæt end de havde forestillet sig, og på den måde udvikle sig, og måske finde et helt andet udgangspunkt og resultat.

Jeg handler selv på samme måde, og skal gang på gang stoppe op, tænke over hvad det er jeg vælger fra, hvad jeg har at miste og hvad jeg har at vinde. Ofte finder jeg ud af, at der ikke er noget at miste, at jeg højest ender op ved udgangspunktet, måske ramt på stoltheden, men dog lidt rigere på erfaring og livet, ganske sjældent ender jeg dårligere op.. Et er sikkert, jeg vil ikke herfra med tanken om, at der er så meget jeg ikke fik prøvet fordi jeg lod mig styre af frygten… Når jeg udfordrer frygten, så har jeg muligheden for at erstatte den dårlige oplevelse som afstedkommer frygten, og under alle omstændigheder ender jeg op som et stærkere menneske som næste gang er lidt mindre styret af frygten…


Julemandens hus i Lundby Krat

August er om noget svampesæson, og jeg har været afsted nogle gange for at føle mig frem… Sidste tur var til Lundby krat, hvor det også lykkedes mig at finde forskellige svampe, der i blandt kanterellen som jeg ikke tidligere har set i den skov…

 
Har ingen anelse om hvilken svamp det er, men billedet er meget fedt synes jeg…

Selv om jeg ikke bryder mig specielt meget om vejret i øjeblikket, så må jeg acceptere, at netop det vejr er godt for svampene..

Related Posts with Thumbnails

Om Forfatteren

Lidt af det hele, og mest af alt... Jeg er som du kan se af mine indlæg, et tænkende menneske, nyder at leve og være til på godt og ondt. Jeg reflekterer meget over de ting der sker i mit liv, og har brug for at udtrykke mine tanker. Hjemmesiden hér er mit værktøj til dette formål.

2 Svar til “ Frygten for frygt for livet.. ”

 1. ja du har nok ret i mange af dine synspunkter og det vil jeg da tænke over, for mange af sine handlinger er da præget af frygt .
  Men der går da lidt tid inden du har råd til at købe en motorcykel, ikke ?

  hilsen din mor

 2. hmmm … enig og ganske uenig … og så alligevel … !!!

  Frygt er noget de fleste mennesker har oplevet i forskellige situationer. Frygt er en sitation/hændelse, der af en eller anden grund udløses, som et stærkt ubehag og opleves forskelligt fra person til person. Faktisk kan frygt udløse en fobi.
  Derfor kan jeg ikke helt forbinde frygt med, at være bange for at indgå i en form for relation, sådan at den står fuldstændig ukrydret. Man kan være forsigtig og flygte fra at få relationer til et andet menneske, fordi man er bange for at blive svigtet og såret. Ofte er vores forsvarsmekanismer dem, der styrer den form for adfærd.

  Vi har alle vore drømme – drømme om kærlighed, tryghed og omsorg. Jeg er af den overbevisning at vi alle søger det samme, men har forskellige måder det kommer til udtryk på. At et menneske træder ud af et forhold/ægteskab og alligevel ønsker at få et lignende, tænker jeg ikke er fordi man ønsker det samme. Men man har drømmen om, at være sammen, at elske og det skal være dejligt og det skal IKKE være som det var … men ofte kan det være det man havner i, fordi vi har tendens til ubevidst at at søge det samme.

  Faktisk er rigtig mange mennesker sammen, fordi de det er mere trygt at være to, end at være en. OG her kan der være tale om ”frygt” pludselig at skulle ændre denne situation. Pludselig at stå alene, både fordi man skal leve på en anden måde, og dermed skal forholde sig til og skabe en ny identitet. Det kan være aldelses utrygt og kan udløse en form frygt. Ligesom ansvaret for at skulle klare alting selv, eksempelvis børn, økonomi m.v, kan udløse en form for angstpanik (frygt).

  At vi, når vi møder en ny partner, bliver bange for at miste og igen blive såret, forbinder jeg ikke med frygt, men med gammelt adfærd. ….. så når vi taler om frygt, angst og at være bange, er det i virkeligheden noget som er i familie, men alligevel skal det defineres forskelligt ….

  SÅ ÆGTE FRYGT … det er når ens søn vil til at køre på motorcykel … her forstår jeg så ganske vist din mor kære Jens :-) )))) .. så bare fortsæt med at berolige hende om, at du NOK skal køre forsigtigt og spænde hjelmen !!!

Send En KommentarDu kan bruge disse XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>