Get the Flash Player to see the slideshow.

Positiv psykologi – Happy Go Lucky

Sidste uge havde et par højdepunkter.. Det ene af dem var premieren for veterankøretøjer, og sådan en er min gamle bonnie i særhed, så hun blev luftet efter alle kunstens regler. Jeg nyder at jeg igen kan få luft under vingerne, mærke motoren arbejde under mig, og fornemme duftene i naturen undervejs.

Jeg brugte en del tid på at gøre maskinen klar til premieren, og er igen blevet klogere på hvordan den er skruet sammen, det giver en god tilfredsstillelse, at kunne gøre den slags, at have en fornemmelse for det og ikke mindst talentet. For mig er det lidt en meditativ oplevelse at rode med den slags, jeg bliver meget nærværende i det jeg gør, lytter, mærker, fornemmer og er i det hele taget meget fokuseret på lige netop den bolt, den lyd, eller den bevægelse.  Sidste weekend lærte mig, at det med en lettere tilsnigelse godt kan kaldes Zen meditation..

I sidste uge skrev jeg om forfalskninger, denne gang er jeg virkelig faldet over noget ægte og aldeles fantastisk i mine øjne. Min model, årgangen havde nogle meget særprægede horn monteret, som var af rigtig dårlig kvalitet, og derfor ikke sad på mange maskiner. Alligevel er de meget eftertragtede og derfor meget svære at finde – jeg ved det, for jeg har forsøgt lige siden jeg købte maskinen.. Helt tilfældigt løb jeg over en Triumph mand som havdet par liggende, og nu er jeg den lykkelige ejer! Det er da fantastisk for mig, men nok ret ligegyldigt for de fleste andre…


Kolding Fjord Hotel

Via min fagforening, får jeg ofte tilbudt forskellige kurser med lav egen betaling. Jeg har ikke anvendt disse tilbud tidligere, men kommer helt sikkert til det igen. Ovenpå fyringsrunder, en lang vinter og anden tungsind, så trængte jeg til at se det hele fra et lidt andet lys, og meldte mig derfor til et kursus i positiv psykologi.

Udgangspunktet var, at vi enten er fødte optimister eller pessimister, det er genetisk bestemt, og man kan ikke ændre det udgangspunkt, men man kan aktivt påvirke den grundliggende opfattelse og måden at møde livet på – i begge retninger. Lykken bestemmes bla. af dette spillerum, omstændigheder i livet har også betydning for lykken, og sidst men ikke mindst, så har ens egen vilje også betydning.


En døende mand, eller en kærlig og omsorgsgivende plejer?

Et godt eksempel på pessimisme og optimisme kan opleves i ovenstående billede… En pessimist vil først se en døende mand, optimisten det modsatte..  Moralen er, at lykken er dit eget ansvar, den er ikke skabt af noget udefrakommende. Det kan godt være, at man er genetisk præget i den ene eller anden retning, men viljen til at ville lykken er vigtig.


Kolding Fjord Hotel

Viljen kan hjælpes godt på vej af værktøjer, så det gik en stor del af lørdagen med at vise eksempler på. En af metoderne som blev omtalt, handler ud fra, at pessimisme er et valg! POKAL-metoden er udtænkt af Martin Seligman og handler kort fortalt om:

P – Pres.
O – Overbevisning.
K – Konsekvens.
A – Anfægtelse.
L  - Liv

Presset er udefrakommende, og kan presse mig til at fremsætte en overbevisning af dyster karakter – konsekvensen er lige så dyster. Men jeg kan også anfægte min overbevisning, nægte at acceptere den, og tænke noget positivt istedet. Det efterfølgende liv bliver langt lettere at håndtere, og fremadrettet, så vil den ændrede adfærd blive naturlig og afløse den gamle pessimistiske indgang. Den kan en gammel pessimist som mig jo godt bruge!


Leveregler for en tuberkulose patient..

Kurset blev afholdt i fantastiske omgivelser, et tidligere sanatorium lige ned til Kolding fjord. Stedet har en dyster fortid, som man også kan se af den udstilling der er en del af stedet. Indtil 1961 blev stedet anvendt til børn med tuberkulose, hvor de kunne få frisk luft i lungerne, tilstrækkelig god mad, og i det hele taget en forbedret livskvalitet i en periode, som ofte var for resten af livet..

I mange år var tuberkulose en dræber i Danmark, op mod 6000 mennesker døde årligt af sygdommen, og det var primært børn..


Opråb til det danske folk

Det er nu svært at se, at der på stedet har været så stor sorg og elendighed.


Dystre gange i det gamle sanatorium..

Et andet af de værktøjer jeg fandt interesse i var anvendelsen af den “kognitive diamant.


Den kognitive diamant

Jeg har jo et eller andet godt vidst, at der er forbindelse mellem krop og sjæl, at jeg har et langt bedre velvære når jeg dyrker motion, at det påvirker mit humør, min adfærd og mine tanker. Men jeg har aldrig set en model for det, men det har jeg så nu..

Diamanten viser jo egentlig bare, at der er en sammenhæng mellem mine følelser, og min fysik, eller fra tanker til adfærd. Påvirk den ene, og du påvirker den anden… Det er jo netop derfor, at motion er godt mod “depressioner”. Jeg føler som jeg tænker, eller fortolker om man vil, og det giver basis for at kunne forandre.

Ren vellyd i mine ører.. Jeg har det sådan, at det kan godt være, at min adfærd, mine tanker, eller mine følelser er styret af noget fra min fortid, men det er jo ikke ensbetydende med, at jeg skal dyrke den fortid for at kunne ændre på det. Diamanten viser, at ændrer jeg på en af faktorene, så ændrer jeg på de andre også.

Kurset sluttede søndag eftermiddag i regnvejr, så jeg fik en lang tur hjem fra Kolding, men det gav selvfølgelig tid til eftertanke, og det er jo positivt!

 

 

 

Related Posts with Thumbnails

Om Forfatteren

Lidt af det hele, og mest af alt... Jeg er som du kan se af mine indlæg, et tænkende menneske, nyder at leve og være til på godt og ondt. Jeg reflekterer meget over de ting der sker i mit liv, og har brug for at udtrykke mine tanker. Hjemmesiden hér er mit værktøj til dette formål.

Send En KommentarDu kan bruge disse XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>