Get the Flash Player to see the slideshow.

Dømt til frihed og til at vælge…

De sidste par dage har mest givet minder om en kommende sommer, end om en snarlig begyndende vinter, det har været et par fede dage, med masser af varme og blå himmel. Vejret i september kan være fantastisk, det er lige før jeg hellere vil have de varme september dage, end de varme dage i juli, fordi varmen ikke er så intens, og køligheden ligger lige for ved solnedgang, det er lidt yderlighederne med t-shirts i i dagtimerne og den varme jakke efter solnedgang..

Farverne er altid fantastiske i september, lyset er fyldt af skygger og kommer ind fra en lav vinkel, træer og planter farves i røde og brændte nuancer.. Martin og jeg har begge en ny lidenskab i foto, og der fåes ikke fornemmere bytte, end at fange de farver og skygger skoven kan give.. I den tætte underskov er lyset helt umuligt, modlys og solens indfald gennem grenene er næsten det eneste lys der kan indfanges af kameraet… VI udfordrede vores evner i sidste weekend, pakkede alt vores habengut, og kørte i Lundby Krat for at se om vi kunne fange et billede eller to..

HUSK NU AT TRYKKE PÅ BILLEDERNE!


Et agern med hatten på..

Evnerne slog ikke helt følge med vores entusiasme, men det lød nærmest som en hel pressekonference, og blitzene fjernede den sidste rest af ro i underskoven.. Jeg har aldrig set mange svampe i den skov, men jeg har læst at 2008 skulle blive et rekord år for svampe, og det er der meget der tyder på. Alle steder stod de, og i alle afskygninger, mange af dem kendte jeg ikke, kantarellen og rørsvampene brillerede ved deres fravær..


Fyrsvampen anvendes ofte i juledekorationer

Jeg har læst et eller andet sted, at fyrresvampen i gamle dage blev kogt med svovl, for siden at blive anvendt til at antænde gnister når man skulle lave ild…


Violet amatysthat i forgrunden


Grøn fluesvamp!

En af de hyppigste svampe vi så under skovturen var den grønne fluesvamp, smuk er den, men også dødelig. Den svamp alene, slår flere mennesker ihjel end de andre til sammen. Det kræver kun én svamp for at slå en voksen mand ihjel. Leveren tager ofte uoprettelig skade, og det kræver langt hospitalsindlæggelse og evt. levertransplantation at overleve en sådan misforståelse “Let’s be carefull out there“  som de sagde i Hill Street Blues :-)

Nu vi er i gang med de lidt syrede ting, så havnede jeg lidt af omveje igen ved Søren Kierkegaard og eksistentialisme… Verdens første psykolog er der nogen der har kaldt ham, startede min egen indre revolution for nogle år siden. En bekendt som både er et fantastisk behageligt menneske og psykolog, samt selvfølgelig også fluefisker ( de ting hører sammen :-) ), listede ligeså stille noget af Kierkegaards visdom ind under huden på mig, da jeg stod og havde svært ved at finde vej og mål med livet..

Kierkegaard brugte megen af sin energi og det meste af sin tilværelse på at studere andre mennesker på afstand, nok mest fordi han forsøgte at forstå sit eget vanskellige sind. Han endte op med en række observationer som var banebrydende og som selv i dag anses for rigtige…

Kierkegaard opstillede os mennesker i 3 kategorier udfra bevidstheden om vort eget liv

1. Spidsborgeren: Personen som ikke ser valget, men blot forsøger ikke at skille sig ud.

2. Æstetikeren: Personen som har set valget, men har valgt ikke at vælge. En person som lever i nuet. En sand livsnyder.

3. Etikeren: Personen som har set valget og valgt. Når man vælger, vælger man sig selv. Når man vælger sig selv skabes en autentisk identitet. Personen som har valgt sig selv igennem Gud.

Disse måder at leve livet på er indadvendte, og der er derfor ingen ydre ting, der kan afslører hvilken kategori et individ befinder sig i.

Man må, ifølge Kierkegaard, først frigøre sig fra mængdens enfoldige anonymitet, repræsenteret ved det spidsborgerlige. Dernæst må man befri sig selv fra den overfladiskhed æstetikeren, med sin evige jagt på oplevelser, repræsentere. Først der kan man træde i karakter som en etiker, der tager ansvar for sit liv. Først her kan man finde Gud og blive religiøs. For Kierkegaard handler det om valg. Dem, som ikke er i stand til at se valget, er lette at manipulere og uden indhold i tilværelsen.

Ovenstående er fundet på Wikipedia, men på nettet findes et hav af materialer af og om Søren Kierkegaard, eksistentialisme og agnosticisme…

For mig var det lidt af en ahá oplevelse, at finde ud af, at fordi det gav andre lykke, at leve som mængden, og leve efter samfundets “normer” for et succesrigt liv, så var det ikke ensbetydende med, at de samme normer gav mig værdi, og dermed lykke. Jeg har prøvet at stå med det “hele”, alt det der kunne vise, at jeg var succesfuld og havde et godt liv på facaden. Problemet var bare, at jeg ikke var lykkelig i det liv, der var alt for mange kompromisser i forhold til den jeg var inderst inde, jeg mistede mig selv i et forsøg på at være som jeg troede det var forventet jeg skulle være…

I dag er jeg langt mere bevidst om, at valget drejer sig alene om mig selv på indersiden, ikke et valg der er affødt af min facade på ydersiden, jeg er nød til at vælge mig selv frem for alt, ellers mister jeg mig selv i valget. Jeg har valgt at bo alene, dels for at lære mig selv bedre at kende, men bestemt også fordi jeg i dag ved under hvilke forhold jeg trives, og det er ikke længere under de “ambitioner” spidsborgeren vælger som mål for livet.

Dalai Lama har lidt en anden tvist og en ironisk tilgang på spidsborgeren og materialisme generelt… Han siger, at bliver et menneske lykkelig af at få en “ting”, så må det også betyde, at mennesket bliver endnu mere lykkelig af at få mange ting, og det har historien jo mange gange modbevist..

For mig giver det ikke lykke at kunne købe en ny Mercedes, eller bruge en formue på et designer køkken, det giver mig en kortvarig glæde som kan bygges ovenpå min lykke, men det skaber ikke den grundlæggende lykke som alene opstår som et resultat af at vælge mig selv på godt og ondt - især når det gør ondt…

Gisp! Det var en tung mundfuld, men for mig giver det megen mening… Hvad der derimod ikke giver mig mening, er den teoriprøve jeg var oppe til i tirsdags, og bestod. Den teoriprøve er bygget på lysbilleder fra 1986, og er så slidte, at lysbillederne nærmest ser sort/hvide ud og er fra en tid, hvor der ikke var rundkørsler… :roll: Halvdelen af prøven gik med at tyde billeder, og forsøge at forstå hvad der blev ment med det meget formelle sprog… 25 billeder med 4 svar til hver, der måtte max være 5 fejl i en prøve, hvis man skal bestå… Det var gak, og havde meget lidt med virkeligheden at gøre… Men fedt at være på den anden side af den “kantsten”, nu skal jeg så ud at race på motorcykel – herligt!


Øh.. Blomsten og bien?

Related Posts with Thumbnails

Om Forfatteren

Lidt af det hele, og mest af alt... Jeg er som du kan se af mine indlæg, et tænkende menneske, nyder at leve og være til på godt og ondt. Jeg reflekterer meget over de ting der sker i mit liv, og har brug for at udtrykke mine tanker. Hjemmesiden hér er mit værktøj til dette formål.

Send En KommentarDu kan bruge disse XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>