Get the Flash Player to see the slideshow.

Perfekt i en ikke perfekt verden…

Jeg sad i et forum den anden dag, hvor snakken gik på kontrol og tilllid, hvordan vi hver især håndterede de to størrelser, og hvordan det påvirker det liv vi lever.  Det var meget forskellige holdninger der kom frem, og det satte tanker i gang hos mig.

Kontrol er jo en herlig størrelse, det er jo nok den mekanisme der begrænser mig mest når den er aktiv, og den hænger jo meget godt sammen med frygt, frygt for det ukendte og frygten for at miste. Det underlige med kontrol er jo, at des mere jeg kæmper for at få kontrollen eller fastholde den, des mindre kontrol opnår jeg. Især når det er andre mennesker jeg forsøger at kontrollere, ingen vil kontrolleres mindst af alt mig selv, jeg bakker og gør det modsatte. Kontrol er et hestearbejde, hele tiden skal jeg forsøge at foregribe tingenes udvikling og tilstand, hele tiden forsøge at forudsige hvad der sker fremadrettet, hele tiden handle på noget som ikke er sket, og som med stor sansynlighed heller ikke sker som jeg havde forventet det.

Der er noget selvbekræftende over kontrol, er det frygten for at miste der fylder mine tanker, så er det også der jeg havner. Jeg er mand og kan kun have fokus et sted, jeg ved ikke om kvinder handler anderledes i den retning, men det betyder, at jeg er nød til at skubbe andre tanker til side, når jeg vælger at fokusere på frygten. Frygten bliver ubevidst mit mål, og vil tiltrække min energi fremfor alle de gode og skabende tanker. Frygt og dermed kontrol kan virke styrende på en person, så meget at personen låses fast og mister friheden til at handle, og den er umådelig svær at komme ud af igen.

Tillid hænger meget godt sammen med kontrol, tillid til at andre vil mig det godt, tillid til at mit liv udvikler sig i den retning det skal, er det modsatte af kontrol. Der var i dette forum holdninger til, at man ikke vil vise andre tillid før de har vist tillid den anden vej, det er en god måde at søge kontrollen på, jeg kan kontrollere at andre ikke sårer mig, hvis ikke jeg viser dem tillid og møder dem med åbenhed. Desværre betyder det i mine øjne også, at jeg så pludselig bliver eksponent for mistillid, mit syn på andre ændres, jeg skaber afstand og dermed isolation, jeg mistænkliggør andre og mig selv, det er en negativ spiral og bekræftelsen skal nok komme undervejs..

At give slip i kontrollen og dermed udvise tillid er en lettelse, så meget at det næsten kan mærkes fysisk når det sker, men det er også en øvelse der kræver mod og indvendig styrke. Desværre opnås styrke og mod ikke ved at give efter for frygt, eller når jeg forsøger at kontrollere mit liv, der opnår jeg faktisk den modsatte virkning, det fjerner troen på mig selv og egen styrke, så hvad kommer først hønen eller ægget, hvordan slipper jeg ud af denne spiral…. Jeg har ingen anelse, men for mig har det virket, at lukke øjnene, tage springet og så håbe på det går godt, og det gør det som regel, den gode følelse kan jeg bygge videre på og den er med til at bygge mig op til næste gang jeg skal have tillid til at det rigtige sker, at jeg kan give slip  i kontrollen.

Jeg vil altid forsøge, at møde min hverdag og andre mennesker med åbenhed og tillid, gider ikke være en del af en negativ tankespiral, hvor mine tanker automatisk fortæller mig at jeg skal udvise mistillid, det er jo ikke mig der handler forkert hvis min tillid brydes, det er alene den der bryder min tillid der skal bære rundt på de følelser og det sindelag. Jeg kan jo ligeså godt først som sidst få vished for, at andre og andet vil mig det bedste eller ikke.


Smukt, skrøbeligt og tillidsfuldt

Jeg har det på samme måde med tillid til at tingene sker i mit liv i den retning og med den fart der er den rigtige for mig. Jeg synes ikke mere om modgang end andre, men jeg er også ved at være så gammel og livsklog, at jeg ved mit liv ikke kun kan leves i medgang, så i stedet for at kæmpe mod den modgang og de følelser det afstedkommer, så vælger jeg at gå ind i det. Jeg ved godt at det betyder, at jeg den næste tid måske ikke finder livet så berigende, men jeg ved også der er lys for enden af tunnelen, og det ikke er et modkørende tog der lyser. Jeg føler mig altid lidt mere voksen, lidt mere taknemlig og lidt rigere når jeg kommer ud af den slags modgang, jeg er her nemlig endnu, lidt klogere og lidt stærkere, hvorimod modgangen er forsvundet og ikke kommer igen, jeg er stærkere til at møde den næste udfordring..

Og hvad har det så lige med overskriften at gøre… Hmm det er noget med at jeg ikke kan have en tilgang til livet, hvor jeg forventer at mennesker handler perfekt, og at livet ikke byder mig uretfærdige hændelser, jeg er ikke perfekt, hvordan kan jeg så dømme andre for ikke at være det, mine handlinger kan også virke uretfærdige i andres øjne…

Hov jeg har jubilæum i dag kan jeg se, dette indlæg er nr. 50 i rækken, ikke dårligt når jeg startede min blog som et forsøg, det svarer til et indlæg i ugen… I starten troede jeg at jeg skulle skrive hver dag, men det slog mig ret hurtigt, at så mange tanker og oplevelser har jeg ikke… Et er dog sikkert, jeg vil ikke vide hvor jeg ellers skulle gøre ved alle de ord og tanker jeg gennem næsten et helt år har nedskrevet herinde, det er ren terapi for mig.

Jeg er lige kommet retur efter en lang dag i staden, havde møde med en underleverandør, status over året der er gået, og hvordan det næste skal se ud. Om det var fordi vi ikke har været helt enige året igennem skal være usagt, men vi endte mødet på “The Dining Room” på toppen af SAS Radisson med udsigt over hele København, og hvilken mageløs udsigt i den mørke aften. Det er længe siden jeg har fået østers, men de smager nu stadig himmelsk frisk og lækkert.


Foderbrædtet på min terrasse

Sad og var lidt fraværende da jeg kørte hjem fra lufthavnen, funderede over det kolde vejr det har været i dag, kom til at tænke på fuglene i min have, det er en fornøjelse at hjælpe dem gennem kulden. Det er altid let at se på fuglene inden det bliver koldt, et par dage inden vejret skifter bliver der altid en heftig trafik på foderbrædtet, det er som om der skal hamstres til de næste par dage…

Jeg har efterhånden fodret nogle år og har fundet frem til den foder der trækker flest fugle ind til min have.  Nødderne er altid gode om end lidt dyre, men de virker på de lidt mere sjældne fugle, solsikke og hirse, eller andre fedtholdige frø er også gode. Foderkugler er også ok, mest pga. al den fedt fuglene kan pille ud. Det eneste der ikke virker, er de færdige forderblandinger fra supermarkedet. Det er kun ganske få fugle der vil eller kan spise korn, der er næsten ingen næring i. Selvom de færdige blandinger er billige, så er de ikke pengene værd, køb i stedet en af de lidt dyrere poser med solsikke, og lad være med at fodre så meget. Al den frugt jeg ikke få spist inden den bliver overmoden, ryger også ud på græsplænen, den har især solsorte og fasaner stor fornøjelse af.

Related Posts with Thumbnails

Om Forfatteren

Lidt af det hele, og mest af alt... Jeg er som du kan se af mine indlæg, et tænkende menneske, nyder at leve og være til på godt og ondt. Jeg reflekterer meget over de ting der sker i mit liv, og har brug for at udtrykke mine tanker. Hjemmesiden hér er mit værktøj til dette formål.

3 Svar til “ Perfekt i en ikke perfekt verden… ”

 1. Den optimale “kontrol” må være, når man ikke har behov for kontrol. Først der har man i virkeligheden kontrol. For når man hele tiden forsøger at kontrollere alt, bliver man jo netop styret og har faktisk ikke kontrol med noget som helst.

  Jeg tror at kontrol handler om sårbarhed. Når man får en relation til et andet menneske, som betyder noget for en, og her må man vise sine følelser for denne person. Følelser er ikke en viljeshandling, hvorfor at man kan komme i klemme, hvis denne person ikke har de samme følelser. Her bliver du sårbar i denne relation, især i konflikter. Møder du en person, hvor følelserne er gengældte, er det nemmere at smide kontrollen, især med de gode følelser. Sårbarheden kommer i kriser og her kommer dine forsvarsmekanismer på spil (kontrollen). Og ja, hvad kan vi gøre for at vise denne sårbarhed og turde tage chancen og bare gøre, sige, vise, handle…. ????

  Kontrol handler om at slippe !
  Kontrol kan hindre os i nogle gode oplevelser.
  Kontrol kan beskytte os.

  …. men for fanden, hvor vil jeg gerne sælge min til LAVEST bydende .. :-) ).

  Kh. Lisbeth

 2. Har du prøvet at skrive det samme i “jeg” form? Er sikker på du vil have skrevet det anderledes så ;-)

 3. nu skrev jeg det jo mere generelt, ikk ?? :-) )) … men jeg vil da gerne give dig i, at god kommunikation handler om at erstatte “du” og “man” med “jeg” …. så holder “man” sig ligesom på egen banehalvdel. Og nej jeg ved ikke om jeg ville skrive det anderledes, hvis det erstattes med “jeg” … jeg ville sikkert blot forklare lidt mere …. (griner).

  Og iøvrigt er kommunikation jo en pudsig ting – for faktisk kan man jo IKKE “ikke-kommunikere” … og det som står skrevet, er måske ikke det væsentligste – det væsentligste KAN VÆRE at det som IKKE står der …. hmmmm er den for kringlet her på en lørdag i december ????

  Ellers rigtig dejlig december til dig :-9

Send En KommentarDu kan bruge disse XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>